‘Ik wil vooruit kijken en aan mijn herstel werken’

Nog steeds denkt Salma* (32) weleens: ik hoor hier niet. Ze zou liever ambulante zorg krijgen in haar eigen omgeving. Maar de realiteit is dat ze tbs met dwangverpleging heeft gekregen en op het hoogste beveiligingsniveau van De Woenselse Poort zit. “Ik ga de tijd hier gebruiken om mezelf echt goed te onderzoeken. Ik neem niet meer deel aan de dagelijkse sleur van het leven waarin je nauwelijks tijd hebt om na te denken. Hier kan dat wel. Ik wil vooruit kijken en aan mijn herstel werken.”

Ze verblijft sinds eind 2022 in De Woenselse Poort. Daarvoor zat ze twee jaar in een Penitentiaire inrichting (PI). Ze is veroordeeld voor een strafbaar feit dat ze pleegde terwijl ze in een psychose zat. De overgang van de PI naar de kliniek was spannend. “Wat kan ik verwachten? Hoe gaat het zijn met het team en andere cliënten? Dat hield me wel bezig. Je moet weer opnieuw een band opbouwen. Maar ik zag het ook als een nieuwe start. Hier ben je bezig met resocialiseren; dat kan in een gevangenis niet.”

Triggers en kwaliteiten

Salma heeft twee keer een psychose meegemaakt. ‘Hoe kan mij dit overkomen’, heeft ze zich vaak afgevraagd. Ze had bijna een eigen huisje, werkte in de zorg en dacht in rustig vaarwater te zitten. “Maar het tegenovergestelde bleek waar. Het was echt een mokerslag voor me. Het heeft zeker een jaar geduurd om er vrede mee te krijgen dat dit is gebeurd. Ik heb er veel over gepraat en ben nu stabiel.” Het is een van de dingen waarmee ze binnen De Woenselse Poort aan de slag is: het onder controle krijgen van psychotische symptomen. Inzien wat haar triggers, valkuilen en kwaliteiten zijn. Ze focust zich op haar therapieën en wil toewerken naar verlof. Daarnaast probeert ze ook voldoende ontspanningsmomenten te creëren door muziek te maken en te zingen. Ook heeft ze dagelijks contact met familie en vrienden. “Ik heb mijn veroordeling geaccepteerd maar zij nog niet. Wanneer ze op bezoek komen laat ik ze zien waar ik zoal mee bezig ben zodat zij ook beter leren snappen wat tbs inhoudt.”

Zure appel

Zelf heeft ze echt de drijfveer om de behandeling tot een goed einde te brengen. Ze wil zich er niet (meer) tegen verzetten. “Ik ben een doorzetter dus als ik iets wil dan ga ik ervoor. Moeilijke situaties moet je aangaan; door de zure appel bijten. Gaandeweg ben ik in gaan zien dat er ook positieve kanten zitten aan een behandeling hier.”

* Salma is een gefingeerde naam om privacyredenen

Een andere update lezen?