“Potverdorie, zo ben ik helemaal niet!”

Het was in de gevangenis dat Tygo* (43) besloot dat zijn leven echt moest veranderen. Het was het moment waarop hij in zijn cel in de spiegel keek en zichzelf weer zag als klein jongetje van 12 jaar. Een periode in zijn jeugd waar hij werd mishandeld en vernederd door zijn vader. Hij barstte in tranen uit. Vanaf daar sloeg hij het pad van herstel in. “Maar dat is niet direct goed gegaan; ik heb dingen verpest. Daarom zit ik hier nu ook met tbs met dwangverpleging”, aldus Tygo. Hij is sinds half 2022 in behandeling bij De Woenselse Poort en is hard aan de slag gegaan met zichzelf.

Opgekropte emoties

Hij had een angstig beeld bij de forensische zorgtitel tbs. Dacht dat hij hier nooit meer weg zou komen. “Het was een onzekere periode in het begin maar inmiddels heb ik geaccepteerd dat ik hier ben. Al vind ik het ook verschrikkelijk om met zoveel verschillende persoonlijkheden en stoornissen op een afdeling te zitten”, vertelt hij. “Ik richt me vooral op mezelf. Waar is het misgegaan, wat gaat goed, wat kan beter en wat heb ik nodig.” Hij was actief in het criminele circuit en heeft zich lang schuldig gevoeld over de fouten die hij heeft gemaakt. Wanneer hij iets fout deed dacht hij achteraf altijd: potverdorie, zo ben ik helemaal niet! “Maar waar het bij mij misging is dat ik niet met mijn emoties wist om te gaan. Die kropte ik op. Hoewel ik eigenlijk wel beter wist, lukte het niet mijn patroon te doorbreken.”

Jezelf vergeven

Tygo wil graag veranderen. Voor zijn geloof, voor zijn vrouw en zijn kinderen. Hij ziet hoeveel verdriet zijn naasten hebben door de keuzes die hij heeft gemaakt. “Ze hebben me buiten nodig dus ik moet echt aan mezelf werken.” Dat doet hij door niet meer weg te lopen van zijn emoties. En door te accepteren dat hij fouten heeft gemaakt. “Het belangrijkste is: wat doe je na een fout? Durf je de vervolgstappen te zetten die er nodig zijn om die fouten niet meer te maken? Mijn boodschap aan anderen zou zijn: durf hulp te zoeken. En durf je met jezelf in het reine te komen en jezelf te vergeven.” Hij geeft aan voor elke meter die hij vooruitkomt hard te vechten. “Mijn kaarten zijn geschud en daar ga ik niet over mopperen. Ik heb mijn blik op vooruit en zie het leven rooskleurig in.”

* Tygo is een gefingeerde naam om privacyredenen

Een andere update lezen?