Studenten Journalistiek maken kennis

Studenten van de opleiding Journalistiek in Tilburg brachten een bezoekje aan De Woenselse Poort. Wat doet De Woenselse Poort precies?

“Ik had van tevoren wel vooroordelen over forensische zorg voor mensen met een psychiatrische aandoening. In het dorpje Zeeland, waar twee vrienden van mij wonen en waar ik regelmatig kom, is zo’n zelfde soort instelling. Om eerlijk te zijn trap ik daar altijd wel wat harder door als ik daarlangs fiets.”

Studenten van de opleiding Journalistiek in Tilburg brachten een bezoekje aan De Woenselse Poort. Wat doet een forensische kliniek precies? Welke associaties en (voor)oordelen heb je er bij? Daarover gingen we met elkaar in gesprek. Na afloop schreef een aantal studenten een reflectie.

“Door ons bezoek aan de Woenselse Poort werd ik er weer even aan herinnerd dat het ook maar mensen zijn die daar zitten. Vaak kunnen ze niet veel doen aan hun stoornis. Daarnaast blijkt het ook dat mensen uit een Tbs bijna nooit dezelfde fout begaan als ze weer in de samenleving terugkeren. Ook staat het aantal gevallen waarin er dingen fout gaan niet in verhouding met de gevallen waarin het gewoon goed gaat. Ook Toon Walravens kwam nog langs. Hij heeft in de Woenselse Poort gezeten. Daardoor krijg je ook een nog beter beeld van wie daar zitten.”

“Niet elke patiënt in de Woenselse Poort is een tbs’er. Ik weet niet of ik hier zelf achter zou zijn gekomen als ik deze bijeenkomst niet had gevolgd. We hebben in het eerste jaar van de opleiding journalistiek vakken gehad als politiek, recht en journalistieke reflectie, maar missen we niet algemene kennis over hoe Nederland werkt? Veel kennis kan in de praktijk of op internet worden opgedaan, maar als je niet weet dat je iets verkeerd begrijpt, kun je ook niet naar de waarheid op zoek gaan.”

Kwetsbaarheid

Het bezoek bracht een dag later ook een open en persoonlijk gesprek op gang tussen de studenten.

“…Ook werd mij duidelijk dat er meer studenten worstelen met uiteenlopende mentale gezondheidsproblemen. Iedereen was zeer openhartig en dat deed mij goed. Niet omdat ik het fijn vind om te horen dat anderen het moeilijk hebben, maar omdat ze zo meer een mens worden in al hun kwetsbaarheid. Het leverde onderlinge herkenning op, wat erg waardevol is.

 Als we onszelf herkennen in de ander, zien we ze meer als onze gelijken. Ik hoop van harte dat de journalistiek ook deze brug kan slaan. De combinatie van algemene kennis en menselijkheid in de ander zien, zou de basis van de journalistiek moeten vormen.”

Een andere update lezen?