Op weg naar een rookvrije Woenselse Poort

Vanaf 1 juli 2022 geldt voor iedereen dat het niet meer is toegestaan om te roken in de gebouwen en op het terrein van De Woenselse Poort.

De Woenselse Poort stimuleert een gezonde levensstijl van haar cliënten, bezoekers en medewerkers. Omdat gezondheidszorg er is om mensen beter te maken, past een rookvrije Woenselse Poort bij een instelling als het onze.

Vanaf 1 januari 2022 is De Woenselse Poort rookvrij voor medewerkers, leveranciers en mensen die locaties van De Woenselse Poort bezoeken. Dit betekent dat zij niet meer mogen roken in de gebouwen en op het terrein van De Woenselse Poort.

Vanaf 1 juli 2022 geldt ook voor cliënten dat het niet meer is toegestaan om te roken in de gebouwen en op het terrein van De Woenselse Poort.

Als instelling in de gezondheidszorg doen wij er alles aan om gezondheid te bevorderen. Met deze maatregelen zorgen we samen voor een rookvrije Woenselse Poort. We doen een beroep op ieders sociale gevoel en redelijkheid, werken vanuit een aanspreekcultuur en gaan uit van de gezamenlijke maatschappelijke verantwoording.

Concreet geldt vanaf 1 januari 2022:

  • Medewerkers, vrijwilligers, stagiairs, leveranciers, zzp-ers en bezoekers roken niet in de gebouwen en op het terrein van De Woenselse Poort en niet onder werktijd.

Onder roken wordt verstaan: het roken van sigaretten, sigaren, pijp, e-sigaretten, shag, joints, et cetera.

  • Medewerkers zijn niet herkenbaar als roker op hun werkplek.

Dit kan bijvoorbeeld door goed handen te wassen, het nemen van kauwgum/pepermunt alvorens (weer) aan het werk te gaan, of door rookgeur te maskeren met een luchtje.

  • Medewerkers hebben recht op een rookvrije werkomgeving. Ook bij ambulante cliënten thuis.

Wij vragen cliënten om de woning een kwartier te luchten voorafgaand aan een huisbezoek van een Woenselse Poort medewerker, en niet te roken tijdens een online/beeldbel afspraak.

Concreet geldt vanaf 1 juli 2022:

  • Cliënten, deelnemers aan dagbesteding en bezoekers van de inlopen, roken niet in de gebouwen en op het terrein van De Woenselse Poort.

Onder roken wordt verstaan: het roken van sigaretten, sigaren, pijp, e-sigaretten, shag, joints, et cetera.

  • De Woenselse Poort diagnosticeert cliënten in hun eventuele rookgedrag en kan hen actief en bij herhaling ondersteunen richting stoppen met roken.

Stopondersteuning

Er zijn verschillende mogelijkheden voor wie wil stoppen met roken.

  • Praat erover met de huisarts.
  • Bel gratis de landelijke Stoplijn voor advies en informatie: 0800-1995.
  • Op Puurrookvrij.nl staat informatie over stoppen met roken: soorten stopondersteuning, voorbereiden op stoppen, tijdelijke ongemakken en (lichamelijke) voordelen van stoppen met roken.
  • Op Ikstopnu.nl vind je informatie waar je je aan kunt melden voor persoonlijke begeleiding, telefonische coaching, groepstraining en online hulp.


Ben je benieuwd welke manier van stoppen het beste bij jou past? Doe de test.

Vergoeding

Erkende begeleiding met medicatie wordt veelal vergoed door de zorgverzekering. Professionele begeleiding bij stoppen met roken wordt één keer per kalenderjaar vergoed vanuit de basisverzekering. Zorgverzekeraars mogen geen eigen risico meer in rekening brengen. Er zijn wel voorwaarden waar de begeleiding aan moet voldoen. Vraag naar deze voorwaarden bij de zorgverzekeraar.

Bekijk het overzicht per zorgverzekering.

Digitale hulp

De vijf beste apps voor wie wil stoppen met roken.

Een andere update lezen?