Professioneel inzetten van persoonlijke ervaringen

Wij kunnen herkenning en erkenning bieden. Bij ons hoeven ze niks, behalve zichzelf zijn. Het gaat om het gesprek, en niet zozeer om behandeldoelen.

Het leren kennen van de mens achter het delict en dossier, dat staat voor Nienke (33) centraal. Zij is werkzaam als Ervaringsdeskundig begeleider, samen met drie andere collega’s. De Woenselse Poort is de eerste forensische kliniek ter wereld die met ervaringsdeskundigen begon te werken.

“Wij kunnen herkenning en erkenning bieden. Bij ons hoeven ze niks, behalve zichzelf zijn. Het gaat om het gesprek, en niet zozeer om behandeldoelen. We merken dat we soms ook de brug kunnen slaan tussen cliënt en behandeling bij cliënten die weerstand of boosheid voelen. Zij zitten niet meteen te wachten op hulp. Maar door het delen van onze ervaringen met onder andere hulpverlening, kan die weerstand verminderen”, vertelt Nienke.

Alles kwijt

Nienke heeft zelf een grote bron van ervaringen waar ze uit kan putten. Ze kreeg als kind te maken met jeugdhulpverlening en liep daar vast. Op haar 18e verviel de hulp en wist ze niet goed wat ze met zichzelf en het leven aan moest. “Ik raakte in die periode verslaafd aan cocaïne en raakte daardoor eigenlijk alles kwijt. Dat had ook enorme impact op mijn mentale gezondheid. Dusdanig dat ik psychotisch werd. Toen kwam hulpverlening weer om de hoek kijken.” En daar zat ze in eerste instantie niet zo op te wachten, door slechte ervaringen in het verleden. Ze worstelde met het accepteren van hulp terwijl ze wist dat ze het nodig had. Nienke kreeg uiteindelijk te maken met onvrijwillige hulpverlening.

Een zinvol leven

“Toch kwam ik uiteindelijk op het punt dat ik besefte dat ik écht hulp nodig had. Ik was in mijn wanhoop bereid om alles aan te pakken. Ik besloot om volledig eerlijk te zijn naar mijn therapeuten. Want pas dán kun je de hulp krijgen die je nodig hebt.” Ze ervaarde dat hulpverlening ook helpend kan zijn en kreeg er meer vertrouwen in. Dusdanig dat ze besloot er zelf ook een rol in te spelen. Ze volgde via GGzE een opleiding en liep er stage. Inmiddels is ze een aantal jaar werkzaam binnen DWP. “Ik heb geleerd dat ik ondanks mijn kwetsbaarheden, toch een zinvol leven kan leiden. En dat ik het in kan zetten om anderen te helpen.” Inmiddels volgt ze de opleiding Social Work om zo haar kennis te verbreden en te verdiepen.

Het team van ervaringsdeskundigen merkt dat ze steeds vaker worden ingevlogen door afdelingen om te ondersteunen bij diverse vraagstukken. Er is steeds meer draagvlak voor hun werkzaamheden. De ambitie is om een volledig herstelgericht dagprogramma te kunnen bieden aan cliënten.

Uitzwaaien

Een cliënt die indruk op Nienke heeft gemaakt kwam 3 jaar geleden binnen. Hij worstelde zich met vallen en opstaan door zijn behandeling. “We hebben samen gelachen en gehuild. Een paar weken geleden heb ik hem mogen uitzwaaien. Hij heeft nu een eigen huisje, een baan, een relatie én volgt een opleiding. Dit zijn echt de mooie momenten die maken dat ik graag naar mijn werk kom.”

Een andere update lezen?