Opgebloeid tussen de dieren van De Woenselse Poort

Van kleins af aan was Linda* al omringd met dieren. Teveel eigenlijk, want haar moeder bleef maar dieren in huis nemen terwijl daar geen ruimte voor was. “Het was er net een dierentuin. Maar ik ben daardoor wel een echte dierenvriend geworden.” Linda is sinds 2020 in behandeling bij De Woenselse Poort. Haar liefde voor dieren kan ze kwijt bij onze dagbesteding De Tuin waar ook verschillende dieren rondlopen.

Ze was er echter niet meteen op haar plek. Dat zag ook agoog Mariska. “Linda is lichamelijk wat beperkt en dat frustreerde haar enorm. Ze vond zichzelf nutteloos. Ze had het idee alleen nuttig te zijn door fysiek hard te werken. Daar was ik het niet mee eens. Er is zoveel meer om te doen. Dus stelde ik voor dat ze de cursus Dierenverzorging ging volgen.” Dit valt onder het onderwijsaanbod dat binnen De Woenselse Poort wordt aangeboden.

Het idee sloeg meteen aan bij Linda. De onderwijscoördinator werd benaderd en ze kon snel beginnen met de cursus. Een klein halfjaar was ze zo’n drie uur per week met theorie bezig. “Ik heb geleerd hoe je dieren moet onderhouden, waar je zoal op moet letten, wat wel en niet goed voor ze is.” Ze kijkt daarbij naar het gehele welzijn van de dieren, fysiek én mentaal. Worden ze voldoende uitgedaagd? Hoe doen ze het onderling? Mariska heeft Linda zien opbloeien. “Het is toch erg als je het gevoel hebt er niet toe te doen? Het is daarom belangrijk dat we kijken naar individuele behoeften en vaardigheden en daarin een vertaalslag maken naar de dagelijkse praktijk. Dat kan echt het verschil maken voor iemand.”

Linda is dankbaar voor Mariska’s motivatie en steun. “Ik keek eerst meer naar het negatieve dan het positieve en zij heeft me echt anders leren kijken naar mezelf. Ik kijk nu naar wat ik wél kan.”

*Linda is een gefingeerde naam in verband met privacy

Een andere update lezen?