Het ontstaan van de naam

Sinds 2009 heet onze locatie De Woenselse Poort. We wilden een aansprekende naam met een dynamiek tussen de locatie en de functie. Uiteindelijk zijn we uitgegaan van meerdere historische en symbolische betekenissen. Ten eerste zijn we ooit begonnen als Rijkskrankzinnigengesticht Woensel. Daar zitten dus al historische roots. Maar die vind je ook terug in de opgegraven oude stadspoort in de Eindhovense binnenstad, die de Woenselse Poort wordt genoemd. Interessant is de functie die deze poort had. Hij vormde de scheiding tussen de stad en de ‘buitenwereld’. Stadsmensen hadden maar weinig op met alles van ‘buiten’. Maar ze hadden die buitenwereld wel nodig voor de voedselvoorziening.

Dus af en toe ging de poort open. Dat leidt naar de symbolische betekenis van de naam. Maar het woord ‘Poort’ duidt met name op de functie die een poort heeft. Soms zijn er mensen die zo ontwrichtend zijn dat het beter is ze een tijdje ‘buiten de maatschappij’ te houden. We zetten ze even ‘achter de poort’. Als mensen na behandeling terug kunnen keren in de maatschappij, gaat de poort weer open. Dit alles verklaart ook de ondertitel van de naam: ‘behandelen in veiligheid’.

Betekenis logo

Het logo beeldt de plattegrond uit van de beveiligde zone: gebouwen rond een open middenterrein. Verder zie je dat enkele letters omgedraaid zijn: de wereld op z’n kop.

Zo voelen veel mensen binnen De Woenselse Poort het ook: hun wereld staat tijdelijk op z’n kop.

Een andere update lezen?