Een kinderboerderij voor kinderen van cliënten

Eens per maand wordt de boerderij van De Woenselse Poort voortaan omgetoverd tot kinderboerderij. Speciaal voor cliënten met (jonge) kinderen. Bezoek werd tot nu toe ontvangen in een ruimte op de afdeling. Maar onder zowel medewerkers als cliënten was er een verlangen om het bezoek voor kinderen aangenamer en laagdrempeliger te maken. De boerderij biedt hierin genoeg mogelijkheden. Ouder en kind kunnen er samen de dieren voeren en aaien, spelletjes spelen en lekker buiten zijn.

Het idee voor een kinderboerderij komt van Kiki Merkx; een inmiddels afgestudeerde student Maatschappelijk werk. Voor haar afstudeerproject bracht zij binnen De Woenselse Poort in kaart wat de behoeftes zijn rondom het bezoek van kinderen. Vervolgens maakte ze een draaiboek om het idee ook daadwerkelijk te realiseren. Zondag 14 augustus, was het zover: de allereerste editie van de kinderboerderij.

Herstelproces

De boerderij is onderdeel van dagbestedingsproject De Tuin. Merel de Bot is er agogisch medewerker en hielp zondag mee. “Het onderhouden van leuk contact met je kinderen is erg belangrijk voor het herstelproces van de cliënt. En ook voor de kinderen zelf is de boerderij een fijnere omgeving om hun ouder te bezoeken. Het geeft een meer ontspannen sfeer.” De kinderen werden ontvangen met een waterijsje en mochten de dieren iets lekkers geven. Ook werd er geknuffeld met de nieuwste bewoners van de boerderij: konijnen Toet en Cleo.

Fijn contactmoment

De nieuwe opzet is erg positief ontvangen door zowel kinderen, cliënten als medewerkers. Merel: “Soms is het gewoon een kwestie van doen en uitproberen. Zo leren we in de praktijk wat wel en niet werkt en kunnen we het steeds wat beter maken. Het belangrijkste is een fijn contactmoment tussen cliënt en kind.”

De kinderboerderij vindt elke 2e zondag van de maand plaats. Elke editie zal worden geëvalueerd door medewerkers van zowel De Tuin als afdelingen en met cliënten.

Een andere update lezen?