Dagbesteding met dieren: “Die oordelen niet”

Bastiaan is cliënt bij De Woenselse Poort en vertelt over zijn werk met dieren.

Het continu verblijven in een groep binnen de kliniek valt Bastiaan* niet mee. Sinds begin 2020 verblijft hij in De Woenselse Poort. “Ik ben het gewend om alleen te zijn en vind het dan ook geen pretje om elke ochtend wakker te worden met negen andere mensen. Ik hoef niet heel de dag contact. En je hebt niet voor het kiezen met wie je hier zit.” Laat hem maar lekker met dieren werken. Hij werd uitgenodigd eens te kijken bij imkervereniging Place to Bee. Die zit op Landgoed De Grote Beek en biedt cliënten de mogelijkheid mee te doen aan activiteiten. Bastiaan was al snel verkocht. “Ik vond het heel interessant. Het is een ambacht dat niet veel mensen doen. Ik voer de bijen, controleer de kassen….Ik wil hier misschien mijn werk wel van maken.”

Terughoudend in contact

Bastiaan vindt contact met mensen niet altijd makkelijk. “Ik ben niet heel spraakzaam.” Hij is op jonge leeftijd teleurgesteld door mensen die dicht bij hem stonden, waaronder zijn ouders. Iemand vertrouwen doet hij dan ook niet snel. Bij dieren voelt hij zich beter op zijn gemak, vooral bij honden: “die oordelen niet”. Toen hij hoorde over het trainingsprogramma van Dutch Cell Dogs werd hij enthousiast. Cliënten helpen het gedrag van asielhonden te veranderen zodat deze een grotere kans hebben om geadopteerd te worden. Dit programma loopt al een aantal jaar binnen DWP. Bastiaan heeft inmiddels een succesvol traject afgelegd met “zijn” hond. “Ik vond het fijn om iets te kunnen betekenen voor een dier dat het echt verdient.”

De activiteiten zijn voor Bastiaan een welkome afleiding van het voor hem soms pittige verblijf in de kliniek. “Het geeft ontspanning; even weg van hier en uit het hoofd.”

*Bastiaan is een gefingeerde naam

Dagprogramma

Dagbesteding kan een onderdeel zijn van het dagprogramma van cliënten. Er zijn verschillende mogelijkheden zoals Place to Bee, Dutch Cell Dogs en Caffeine Dealers. Het is bedoeld om de dag in te vullen met een leuke en leerzame activiteit. De cliënt bepaalt daarin zelf wat het beste bij hem/haar past.

Een andere update lezen?