Blind op elkaar vertrouwen

Amy werkt bij De Woenselse Poort (DWP) als verpleegkundige en persoonlijk begeleider. Ze begeleidt mensen met een persoonlijkheids- en/of psychotische stoornis.

“Je komt jezelf hier echt weleens tegen.” Amy werkt sinds 1,5 jaar bij De Woenselse Poort (DWP) als verpleegkundige en persoonlijk begeleider. Ze begeleidt mensen met een persoonlijkheids- en/of psychotische stoornis. Het is een werkomgeving waar Amy veel leert, op zowel professioneel als persoonlijk vlak. “Ik leer hier mijn grenzen aan te geven, moeilijke gesprekken te voeren en kritiek te incasseren. Cliënten stappen ook weleens met het verkeerde been uit bed of zijn het ergens niet mee eens, en spelen het dan op de persoon. Dat is niet altijd makkelijk. Maar het vertrouwen in mijn eigen kunnen is echt gegroeid.”

Medewerkers volgen altijd de training ‘Veilig in Contact’. In deze training leren ze hoe je zelfs in de moeilijkste situaties, die soms gepaard gaan met agressie, tóch in contact kunt blijven met de cliënt op een verantwoorde, menswaardige en respectvolle manier. “Er ontstaan weleens situaties waarin ik angst voel, maar dat is niet erg. Je wordt er alerter van en kunt dan ook veiliger werken.”

Dynamiek

Eerder liep Amy al stage bij De Woenselse Poort. Na haar afstuderen werkte ze kort in het ziekenhuis maar daar ze miste ze het intensief samenwerken met collega’s. “Bij DWP is er een dynamische werkomgeving waar teamwerk erg belangrijk is. Je moet blind op elkaar kunnen vertrouwen. We hebben elkaar echt nodig en dat creëert een sterke band. We huilen en we lachen samen.”

Geen dag is hetzelfde en dat spreekt Amy erg aan. Er is geen standaard ‘afvinklijstje’. Als persoonlijk begeleider kunnen cliënten bij haar terecht met allerlei vragen. Het opbouwen van een vertrouwensband met de cliënt is hierin heel belangrijk. “Zoiets kost tijd en energie. Soms hebben ze al veel verschillende afdelingen en mensen gezien. Maar wanneer dat lukt en we cliënten uiteindelijk terug de maatschappij in zien treden, is dat heel fijn. Zeker omdat wij ze die fase hebben mogen begeleiden. Dat is uiteindelijk waar we het voor doen.”

Een andere update lezen?