Bijen bij De Woenselse Poort

De Woenselse Poort is twee imkers rijker. Yvon van Hoevelaak, GGZ-agoog en Nick Kouwenhoven, activiteitenbegeleider, hebben de basiscursus Imkeren afgerond. In het afgelopen jaar hebben ze theorielessen gevolgd waar alles –  de verzorging, anatomie, ziektebestrijding – over bijenkasten aan bod kwam. Na een pittig examen volgden praktijklessen over de jaarcyclus van de bij.

Yvon en Nick werken bij dagbesteding De Tuin van De Woenselse Poort. “Wij vinden het belangrijk om uit te dragen wat belangrijk is voor de natuur. Dat begint bij de insecten en de bijtjes. We waren al bezig met het aanleggen van bloementuintjes met cliënten. Nu kunnen we dit mooi koppelen aan voeding voor bijen en het bestuiven van onze groenten”,  vertelt Yvon.

Ontspanning

Voor de cliënten betekent het een uitbreiding van activiteitenaanbod binnen De Tuin. Zo zal er een bijenwei worden aangelegd en zijn er twee bijenkasten. “Onze bijenkasten kunnen bijdragen aan educatie, rust, ontspanning, bewustzijn en inspiratie. Het was een heel bijzonder moment om onze eerste kast te openen. Zoveel bijen, en het ruikt heerlijk! Je wordt gedwongen om heel geconcentreerd en rustig te werken anders wordt het volk onrustig en kun je niet goed werken. Mindfulness in het groen.”

Het volgen van de cursus is mede mogelijk gemaakt door imkervereniging Place To Bee. De vereniging voert haar activiteiten uit op het landgoed De Grote Beek en betrekt bij haar activiteiten cliënten, ex-cliënten en vrijwilligers van GGzE.

Een andere update lezen?