50 ideeën voor cliënten van De Woenselse Poort

Tijd. Een concept waar iedereen een andere beleving van heeft. Vanuit Design Academy Eindhoven kregen tweedejaars studenten Luuk en Layla de vrije opdracht om iets te doen met dit thema. Zij waren benieuwd naar de kijk op tijd van cliënten binnen forensisch psychiatrische kliniek De Woenselse Poort. “Deze mensen leven volgens een rooster dat door anderen is bepaald. En zijn, net als in de gevangenis denk ik, bezig hun tijd uit te zitten. Dus hun perspectief op tijd leek ons interessant”, vertelt Luuk.

Ze kregen een rondleiding in de kliniek en spraken kort met cliënten. De Braziliaans Layla was onder de indruk. “Wij kennen dit soort klinieken helemaal niet in Brazilië. Van Luuk begreep ik dat er in Nederland best wat vooroordelen leven over deze klinieken en de mensen, maar daar had ik helemaal geen last van.” Ze kwamen nog een keer terug en leerden dat sommige cliënten in de weekenden weinig te doen hadden. Die gingen van veel structuur doordeweeks, naar weinig activiteiten in de weekenden. Dat bracht Luuk en Layla op een idee van ’50 ideas for The Woenselse Poort’. “We geven ze handvaten om zelf activiteiten te organiseren. Heel divers: van kerstboom versieren, een karaokeavond organiseren tot bloemenboeket maken. Het is meteen een manier om elkaar beter te leren kennen, interesses te delen en het kan ze iets geven om verder mee aan de slag te gaan bij terugkeer naar de maatschappij”, zegt Luuk.

Voor Layla was het een heel bijzondere ervaring: “Ik voelde me echt verbonden met de mensheid. En ik heb geleerd om design als tool te gebruiken om te luisteren, en vervolgens pas te faciliteren.”

Het boekje wordt mogelijk nog vertaald naar het Nederlands en ook daadwerkelijk beschikbaar gesteld voor de cliënten.

Een andere update lezen?