18 maart: Open Dag De Woenselse Poort

Op zaterdag 18 maart 2023 openen tien forensisch psychiatrische centra en klinieken (verspreid over 13 locaties) hun deuren voor het publiek. Voor bezoekers een unieke kans om een kijkje te nemen achter de muren en een antwoord te krijgen op vragen over forensische psychiatrie, behandeling en veiligheid. Een aantal jaar ging de Open Dag helaas niet door vanwege het Coronavirus. We zijn blij dat we onze deuren in 2023 weer kunnen openen voor publiek.

Inschrijven voor de Open Dag is verplicht en kan tot uiterlijk zondag 26 februari via www.tbsnederland.nl. Het aantal plaatsen is beperkt en vol is vol. De minimumleeftijd voor deelname is 12 jaar. Personen onder de 18 jaar krijgen alleen toegang als zij worden begeleid door een volwassene.

Deze Open Dag is een initiatief van TBS Nederland. Naast De Woenselse Poort doen ook de volgende forensisch psychiatrische centra (fpc’s) en klinieken (fpk’s) mee:

  • FPC Van der Hoeven Kliniek, Amersfoort en Utrecht (2 locaties)
  • FPC de Kijvelanden, Poortugaal
  • FPC Dr. S. van Mesdag, Groningen
  • FPC de Oostvaarderskliniek, Almere
  • FPC Pompestichting, Nijmegen en Zeeland (NB)
  • FPC de Rooyse Wissel, Venray
  • FPK GGZ Drenthe, Assen
  • FPK De Beuken, Boschoord
  • FPK Inforsa, Amsterdam

Wat is er te zien?

Ieder fpc en iedere fpk vult de Open Dag op een andere manier in. Tijdens een rondleiding worden verschillende afdelingen, therapieruimtes en werkplaatsen bezocht en is er veel gelegenheid om vragen te stellen.

Hoe beoordelen bezoekers van eerdere Open Dagen dit initiatief?

Tijdens de laatste Open Dag op 17 maart 2018 bezochten ruim 1600 bezoekers een fpc of fpk. De openheid en betrokkenheid van medewerkers en patiënten maakten veel indruk op bezoekers. Veel bezoekers gaven aan door de Open Dag nieuwe inzichten te hebben verkregen, onder meer over het verschil tussen detentie en behandeling, de sfeer en leefomstandigheden in een kliniek en het belang van verlof.

TBS Nederland In 2023 is het de vijfde keer dat fpc’s en fpk’s gezamenlijk een Open Dag organiseren. De fpc’s en fpk’s werken samen onder de naam ‘TBS Nederland’. Op de gezamenlijke website www.tbsnederland.nl wordt informatie over tbs centraal en eenduidig aangeboden en wordt een visie gegeven op actuele onderwerpen binnen de tbs-sector.

Een andere update lezen?