Wie betaalt jouw behandeling?

De kosten van de behandeling worden betaald door de zorgverzekeraar of het ministerie van Justitie en Veiligheid.

In de meeste gevallen betaalt het ministerie van Justitie en Veiligheid de kosten van forensische behandeling. Voor intensieve behandeling en beveiligde intensieve zorg kun je terecht bij je zorgverzekeraar.

Zorgverzekering verplicht

De Woenselse Poort mag je pas in behandeling nemen als je een zorgverzekering hebt.

Iedere inwoner van Nederland is verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten. Als je geen basiszorgverzekering hebt, overtreed je de wet. Je kunt dan een boete krijgen. Daarom raden we je aan om een zorgverzekering af te sluiten als je die nog niet hebt. 

Wie betaalt jouw behandeling?

Forensische zorg

Als je een behandeling krijgt op grond van een strafrechtelijke maatregel (forensische zorg) betaalt het ministerie van Justitie en Veiligheid de kosten van de behandeling.

Andere zorg – zoals een bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis – wordt betaald door VGZ Justitie of door je eigen zorgverzekeraar. Iedere inwoner van Nederland is verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten. Heb je deze nog niet? Regel het dan snel. Zo voorkom je een boete.

Intensieve zorg

De kosten van intensieve behandeling worden betaald door de zorgverzekeraar. Iedere inwoner van Nederland is verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten. Heb je deze nog niet? Regel het dan snel. Zo voorkom je een boete.

Beveiligde intensieve zorg

De kosten voor beveiligde intensieve zorg worden betaald door de zorgverzekeraar. Iedere inwoner van Nederland is verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten. Heb je deze nog niet? Regel het dan snel. Zo voorkom je een boete.

Kijk verder

Ook interessant