Buiten behandelen achter gesloten deuren: de kracht van de Paardenkoraal

Robuuste banken van lokale bomen en een gevoel van vrijheid. Dat is de Paardenkoraal: een beschutte plek in de binnentuin van de beveiligde zone van De Woenselse Poort waar cliënten met een justitiële maatregel én een psychiatrische aandoening in de buitenlucht kunnen zijn. Een plek die uitnodigt tot bewegen, ontmoeten en behandelen in de natuur – ook binnen de muren van een forensisch psychiatrische kliniek.

Groen als kans voor iedereen

De natuur doet wat met je. Buiten zijn brengt rust, beweging, nieuwe inzichten. Behandelen in de natuur is dan ook in opkomst. Steeds meer behandelaren trekken met hun cliënten naar buiten voor een wandeling of gesprek. Maar wat als je te maken hebt met een gesloten instelling en beperkte mogelijkheden om het terrein te verlaten?

“Juist voor deze doelgroep is het zó belangrijk dat er buitenplekken zijn waar je samen kunt zijn,” vertelt Matty Timmermans, een van de initiatiefnemers. “We wilden een plek waar cliënten, ook binnen een beveiligde setting, kunnen profiteren van de kracht van de natuur.”

Van idee naar ontmoetingsplek

De wens voor een buitenruimte bleef jarenlang op de plank liggen tot er geld vrijkwam uit de Stichting Vrienden van Mentale Kracht. Daarmee ontstond ruimte voor een ambitieus plan: een groene ontmoetingsplek midden op het terrein, met meubels van hout uit eigen bos. Boomverzorger Bas Ter Horst werd gevraagd om robuuste banken te maken van omgezaagde bomen. “De planken zijn zo afgewerkt dat je nog steeds ziet dat het bomen waren. Dat past bij de natuurlijke stijl van de plek.”

Een plek om te zijn

Tijdens het bezoek aan de Paardenkoraal moet een van de banken opnieuw in elkaar worden gezet. Lachend pakken een paar mensen de zware houten boomstammen en fixen de boel samen. Het tekent de sfeer: laagdrempelig, hands-on en verbonden. Hier wordt niet alleen gewerkt aan herstel, maar ook aan samenzijn.

Trainer Karin van Heugten is enthousiast. “Ik kijk er naar uit om bepaalde trainingen vanuit de Paardenkoraal te laten beginnen. Starten met een wandeling, oefeningen doen, groepsgesprekken voeren. Deze plek nodigt uit om echt contact te maken. Buiten maar wel beschut.”

Voor wie het ziet

De Paardenkoraal is vrij toegankelijk. “Juist het laagdrempelige is belangrijk. Je loopt erheen, je gaat zitten, je bent even buiten,” zegt Frieda van Ham, gz-psycholoog in opleiding tot klinisch psycholoog en betrokken bij de werkgroep Groene GGz. Ze benadrukt het belang van zichtbaarheid. “Als collega’s elkaar hier zien zitten met cliënten, dan raken ze vanzelf geïnspireerd. Je hoeft er alleen maar te zijn. Al geloven veel behandelaren in de kracht van de natuur; voor een aantal is de drempel best hoog. Dan helpt het als je zo’n plek hebt waar je gewoon kunt beginnen. En cliënten gaan er mogelijk naar vragen als ze zien dat dit een optie is.”

De Paardenkoraal is er niet alleen voor behandelaren. Teams kunnen ook gebruikmaken van de natuurlijke plek buiten. Cliënten hielpen mee met het inrichten en worden actief betrokken. “We hopen dat zij straks ook zelf hun favoriete plek vinden,” zegt Matty. “Dat ze kunnen zeggen: dit is mijn bankje, hier voel ik me fijn.”

Meer dan een bankje

De Paardenkoraal is meer dan een tuin met een paar banken. Het is een symbool van wat mogelijk is, ook binnen gesloten muren. En het is pas het begin. “We hopen dat dit anderen inspireert,” zegt Frieda. “Zodat buiten behandelen vanzelfsprekend wordt, voor álle cliënten, ook als ze niet zomaar naar buiten kunnen.”

Een andere update lezen?